Mountain Range in Gimp

Maps contain usually some mountains and are a projection from above. One way to distinguish the height level is by using colors as this is typically done by relief maps. The map that I’m creating uses color for different kinds of vegetation. Therefore there needs to be another approach. This image tutorial follows the same path as this video tutorial.

„Mountain Range in Gimp“ weiterlesen

Using Groovy to update KPhotoAlbum database

Since some time now KPhotoAlbum crashes on my Linux Mint Debian Edition, when new images are searched (and some other actions). As this is really annoying I looked for solutions. Updating to a newer version than 4.1.1 was not possible. Compiling from source was also out due to library version conflicts. All I really needed was a way to add new files to the index.xml file, which is KPhotoAlbums database. Due to the XML nature of the problem, I gave Groovy a shot.

„Using Groovy to update KPhotoAlbum database“ weiterlesen

Thunderbird and Firfox crash on startup

Due to a messed up update (misconfiguration of Gnome), I was forced to reinstall my Linux. I took this opportunity to upgrade to LMDE 201303 (Update pack 6). When starting up the new system everything worked fine, but as I went along to configure it as I wanted it to be, Firefox and Thunderbird stopped working. Firefox did not start anymore at all, without any error message. Thunderbird tried to send a crash report, but failed also without any error message.

It took me some iterations of reinstalling the system to solve the mystery. So in case you stumble into the same problem, here is my cause/solution:

I had my system set up with different partitions, so they had to be mounted. I usually use ( /, /usr, /opt and /home). As it turned out everything fell apart as soon as I mounted my old /opt partition. The reason for this is that both Firefox and Thunderbird are installed there (on Linux Mint Debian Edition at least). So this of course meant that The configuration and the application did not match.

Flash with no sound

I recently installed Linux Mind Debian Edition (LMDE), and everything worked perfect, until I wanted to watch a video tutorial. There was no sound, though opening an mp3 file from the browser worked. So I googled a bit, found some hints and one solution:

I checked the files ~/.pulse/*-default-sink and ~/.pulse/*-default-source. The entries were different. One said alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo.monitor and the other only alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo After compliting the missing .monitor and forcing alsa to reload the configuration

sudo /sbin/alsa force-reload

the sound worked.
Used sources: